FAQ
- Pagina pe care sunteți, Relații investitori, este dedicată celor care investesc sau doresc să investească în BT, în cadrul căreia găsiți, de la informații despre bancă, rezultate financiare, guvernanță corporativă, sustenabilitate/ESG, până la prețul acțiunilor.
- Pentru informații punctuale vă stăm la dispoziție aici: investor.relations@btrl.ro, 0264 407 150 sau actionariat@btrl.ro, 0374 546 289
În cazul în care nu sunteți încă acționar al Băncii Transilvania, aveți posibilitatea să deschideți un cont de tranzacționare (societatea noastră de brokeraj este BT Capital Partners), iar ulterior puteți achiziționa acțiuni.
Îl puteți găsi foarte ușor, aici:
- Pe pagina pe care sunteți acum, Relații investitori/TLV
- Pe site-ul Bursei de Valori București
- Prin aplicația Bursei de Valori București, care poate fi descărcată din App Store sau Google Play – Bursa de Valori București
- Prin BT-Trade, platforma de tranzacționare a BT Capital Partners
Pe această pagină, în secțiunea Acțiuni TLV.
Calendarul poate fi consultat oricând doriți, pe site-ul BT și pe site-ul Bursei de Valori București.
Se apropie data comunicării rezultatelor financiare anuale (pentru anul 2021) – 29 aprilie 2022, acestea urmând să fie disponibile:
- 28 aprilie – prima convocare
- 29 aprilie – a doua convocare
AGA este organizată în Cluj-Napoca și este un bun prilej de întâlnire și dialog cu acționarii noștri. Informații suplimentare sunt cuprinse în convocator.
Da, puteți participa. Participarea la AGA (și, implicit, votarea) depinde doar de deținerea calității de acționar la data de referință, și anume 14 aprilie 2022. Mai multe detalii sunt disponibile în convocator.
Toate informațiile pot fi consultate pe pagina Relații investitori/AGA, însă vă stăm, de asemenea, la dispoziție prin Departamentul Acționariat, actionariat@btrl.ro, 0374 546 289. De altfel, toate comunicatele Băncii Transilvania cu privire la investitori le puteți consulta inclusiv pe site-ul Bursei de Valori București, la secțiunea Știri piața principală.
Da, dacă participația dumneavoastră individuală sau împreună cu a altor acționari este de cel puțin 5% din capitalul social. Informații despre termenul limită și modalitatea de a propune puncte pe ordinea de zi sunt cuprinse în convocatorul AGA.
Valoarea profitului care urmează să fie distribuit sub forma de dividend este stabilit în cadrul Adunării generale a acționarilor, prin votarea propunerilor de pe ordinea de zi. Acest dividend poate fi calculat ca valoare per acțiune, împărțind valoarea stabilită la numărul total de acțiuni. Pentru a calcula valoarea brută care vi se cuvine: numărul de acțiuni deținute înmulțit cu valoarea dividendului per acțiune.
Decontarea tranzacțiilor bursiere se face la două zile lucrătoare după efectuarea lor (T+2).
- Este serviciul de internet trading al BT Capital Partners și poate fi accesat aici. Informații utile găsiți în acest demo.
- Vă asigură acces rapid – de oriunde din lume - la cont, informații despre portofoliul de acțiuni, tranzacționarea pe piața locală și internațională, vizualizarea cotațiilor în timp real etc.
- Primul pas în vederea deschiderii unui cont de tranzacționare este aplicarea online a unei cereri în acest sens. După finalizarea pașilor necesari și alimentarea contului BT Trade cu suma minimă de 5.000 de lei, primiți acces la serviciul de internet trading.
- Dividendul este impozitat la sursă și are o cotă de impozitare de 5% (în momentul de față, martie 2022)
- Creșterile de capital marcate prin vânzarea acțiunilor sunt impozitate cu 10% (în momentul de față, martie 2022) și trebuie declarate în anul următor marcării prin completarea declarației unice (Declarația 212)
Biroul Acționariat poate furniza, la solicitarea acționarilor BT, Certificate de acționar, Istoric de cont și diverse informații referitoare la evoluția acțiunilor deținute*).
Modelul certificatului de acționar și modelul istoricului de cont se emit în baza următoarelor documente justificative:
Pentru persoanele fizice:
- modelul cererii scrise standardizate;
- copia cărții de identitate a acționarului, semnată pentru conformitate cu originalul;
- copia certificatului de moștenitor/certificatului care atestă calitatea de moștenitor și copia cărții de identitate a solicitantului, semnate pentru conformitate cu originalul, în cazul decesului acționarului;
- dovada plății comisionului.
Pentru persoanele juridice:
- modelul cererii scrise standardizate;
- copia certificatului de înmatriculare, semnată pentru conformitate cu originalul;
- copia cărții de identitate a reprezentantului legal al persoanei juridice, semnată pentru conformitate cu originalul;
- certificat constatator emis de Registrul Comerțului (sau altă dovadă emisă de o autoritate competentă), nu mai vechi de 30 de zile, care atestă calitatea persoanei de reprezentant legal al acționarului persoană juridică;
- dovada plății comisionului.
Solicitările de certificate de acționar și istoric de cont se pot transmite în atenția Biroului Acționariat, prin următoarele canale:
- poștal:
(i) prin intermediul furnizorilor de servicii poștale/curierat, pe adresa de contact a Băncii:
Biroul Acționariat,
Cluj-Napoca, str. Calea Dorobanților, nr. 30-36,
400117, România
(ii) prin poșta internă a Băncii/Registratură, la oricare din unitățile din rețeaua BT;
- personal – depunere directă la Sediul Central al Băncii, la adresa de contact anterior menționată;
- e-mail – la adresa: actionariat@btrl.ro
Răspunsurile se remit solicitanților, conform mențiunilor din cerere, prin poștă sau e-mail.
Celelalte solicitări de informații din partea acționarilor pot fi recepționate telefonic (nr. tel: + 40 264 407 150), prin e-mail, sau poștal, răspunsurile fiind transmise prin aceleași canale, cu respectarea regulilor de confidențialitate și a celor privind verificarea identității solicitantului.
Certificatul de acționar și Istoricul de cont sunt taxate conform comisioanelor BT în vigoare, cuprinse în tabelul de mai jos.
Comisioanele se pot achita la ghișeele Băncii, sau prin transfer bancar / on-line prin Serviciul BT24 Internet Banking, în contul RO10BTRLRONFRNI000038102, deschis la BT Centrală.
Diversele alte solicitări din partea acționarilor nu sunt comisionate.
*) Informațiile despre deținerile de acțiuni și datele cuprinse în certificatele de acționar și istoricul de cont sunt în conformitate cu registrele furnizate BT de către Depozitarul Central, potrivit normelor legale.
Odată cu includerea Băncii Transilvania în indicii FTSE, banca beneficiază de o mai mare atenție din partea investitorilor instituționali străini, care alocă o parte din capital în acțiuni TLV atunci când investesc în indicii FTSE Global Equities.
- Este un rating, un punctaj obținut de bancă și de alte companii listate la bursa pe Piața Reglementată în urma evaluării comunicării cu acționarii de către Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România (ARIR).
- Atât în anul 2022 (cât și în anii 2021 și 2020), banca noastră a obținut punctaj maxim (10 din 10), iar detalii puteți consulta aici.
- VEKTOR este specificat pe pagina de companie BT de pe site-ul Bursei de Valori București.
TLV înseamnă Banca Transilvania la BVB.
Fiecare companie listată are un simbol bursier, și anume două sau mai multe caractere prin care este indentificată o valoare mobiliară, precum acțiunile.
Tranzacționarea la bursă se face prin intermediul unui broker. În acest sens vă pot ajuta colegii noștri de la BT Capital Partners. Sfatul nostru este să vă deschideți un cont de tanzacționare pe BT Trade. Pașii sunt simpli și pot fi făcuți atât online, cât și fizic, la una dintre sucursalele BT Capital Partners.
Prețul acțiunilor pe bursă se formează în funcție de cerere și ofertă, iar prețul unei tranzacții se realizează acolo unde cererea întâlnește oferta. Pe lângă cerere și ofertă, prețul unei acțiuni poate fi influențat și de evenimente din cadrul BT sau din afara sa (achiziții de portofolii, intrarea pe piețe noi, rezultate financiare, decizii de management, context politic și economic, evoluția generală a economiei și a pieței de capital, situații de criză etc).
Tranzacționarea propriu-zisă la Bursa de Valori București începe la ora 10:00, odată cu deschiderea ședinței de tranzacționare. În fiecare sedință de tranzacționare există un preț de referință al simbolului - prețul față de care se calculează variația de preț a simbolului în cursul unei sedințe de tranzacționare.
În cazul în care interesul pentru companiile listate crește, acesta poate determina o creștere a prețurilor acțiunilor față de prețul de referință, ele tranzactionându-se „pe verde” (variații pozitive). În caz contrar, dacă asistăm la corecții ale prețurilor față de prețul de referință, acțiunile se tranzacționează „pe roșu” (variații negative).
Investițiile la bursă prin intermediul BT Capital Partners presupun următoarele costuri:
- Comisionul de tranzacționare (între 0,4% si 0,8%, în funcție de suma investită inițial sau de rulajul ultimelor trei luni de tranzacționare);
- Taxa de custodie (0,5% din valoarea portofoliului de acțiuni la sfârșitul anului – minim 18 lei și maxim 49 de lei; pentru primul an, taxa este de 18 lei);
- Taxa pentru încasarea dividendului (10 lei/simbol indiferent de valoarea încasată).
Profitul BT se poate repartiza acționarilor săi, proporțional cu numărul de acțiuni deținute. Sumele respective se constituie în dividende.
Conform Codului Fiscal în vigoare, veniturile din activitatea bursieră sunt impozitate cu 10%. Declararea lor se poate face prin completarea Declarației 212 în anul curent pentru anul precedent.
Plata impozitului datorat se face din momentul depunerii declarației la ANAF, dar nu mai târziu de 25 mai.
Depozitarul Central este o societate pe acțiuni, membră a grupului Bursa de Valori București, care are ca obiect de activitate compensarea și decontarea tranzacțiilor bursiere, precum și evidența registrelor acționarilor societăților emitente.
- Data de înregistrare este data stabilită de Adunarea Generală a Acționarilor care ne ajută, ca emitent listat la bursă, la identificarea acționarilor care urmează să primească dividende sau alte drepturi. Cu alte cuvinte, hotărârile AGA au efecte asupra persoanelor care au acțiuni TLV la data respectivă.
- Ex date este prima zi în care cei care vor cumpăra acțiuni nu vor mai beneficia de dividende sau alte drepturi. Efectul este resimțit în general printr-o corecție a prețului în piață.
- Data plății dividendelor este data de la care un acționar întră în posesia dividendelor.
- Data de referință este data la care trebuie să aveți acțiunile TLV înregistrate la Depozitarul Central pentru a avea drept de vot în cadrul Adunării generale a acționarilor.
Acum (martie 2022), banca are peste 43.000 de acționari, dintre care aproape 70% sunt români. Informații despre structura privind acționari individuali – acționari corporativi puteți găsi accesând acest link.