Фінансові результати станом на 30 вересня 2023 року

10 листопада 2023 року Час читання 4:00 хвилини

Banca Transilvania - значне зростання клієнтської бази та операцій

Консолідація BT Group та інвестиції в інфраструктуру

• За перші дев'ять місяців цього року клієнтська база та операції Банку Трансільванія зросли значно вище середнього показника по сектору.
  • Завдяки розміру свого бізнесу та обсягу операцій, BT є провідним недорогим процесором платежів, транзакцій та касових операцій для клієнтів.
  • Липень-вересень став найкращим кварталом цього року для житлового фінансування: рівень схвалень за перші дев'ять місяців 2023 року зріс на 22% порівняно з аналогічним періодом 2022 року.
  • Сума кредитів, наданих фізичним та юридичним особам, зросла на 4% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а баланс чистих кредитів та дебіторської заборгованості з лізингу досяг 72,6 млрд. леїв, що означає збільшення балансу кредитів приблизно на 70% порівняно з трирічною давністю.
  • Зростання бізнесу банку також відображається в динаміці загальної кількості оброблених транзакцій - 1,35 млрд транзакцій за перші дев'ять місяців цього року, що на 27,4% більше порівняно з 2022 роком. Це означає подвоєння середньомісячної кількості операцій за три роки.

Дев'ять місяців для Banca Transilvania були успішними, протягом яких ми ще більше збільшили обсяг транзакцій, оброблених BT, і, таким чином, зміцнили наше лідерство на ринку. Наш розмір та ефект масштабу дозволяють нам бути універсальним банком з інклюзивним підходом та пропонувати повний спектр продуктів та послуг - онлайн та готівкою - за низькими цінами для клієнтів. Ми обслуговуємо понад 4 мільйони клієнтів, від приватних осіб до малих, середніх та великих підприємств. Ми пишаємося тим, що місцевому гравцю вдається створювати додану вартість для економіки та підтримувати конкурентоспроможність бізнесу. Ми залишаємося обережними, зважаючи на волатильність та невизначеність на ринку, але ми оптимістично налаштовані, що Румунія зможе зберегти свої показники вище середнього в регіоні, - зазначив Мер Тетік, голова правління Banca Transilvania.

Фінансові результати за перші дев'ять місяців:

• Консолідований чистий прибуток фінансової групи Banca Transilvania становить 2 291,5 млн леїв, з яких чистий прибуток банку - 1 859,5 млн леїв. Дочірні компанії та частки участі в капіталі внесли 432 мільйони леїв у прибутковість Групи БТ.
  • Активи Фінансової групи Banca Transilvania зросли до 157,6 млрд леїв (+12,2% порівняно з 31 грудня 2022 року), а чиста дебіторська заборгованість за кредитами та лізингом досягла 72,6 млрд леїв (+6,75% порівняно з 31 грудня 2022 року).
  • Операційні доходи BT Group досягли 5,6 млрд левів (+27,12% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), що відображає збільшення обсягу бізнесу та кількості оброблених транзакцій.
  • Депозити клієнтів Banca Transilvania досягли 126,6 млрд левів (+8,66%). Фізичні особи зберігають у BT 82,7 млрд левів, а юридичні особи - 43,9 млрд левів.

Кредитування, транзакції та фінансова інклюзія:

• На консолідованому рівні фінансування фізичних осіб досягло 31,9 млрд леїв. Вартість наданих кредитів зросла на 13% за перші дев'ять місяців порівняно з аналогічним періодом 2022 року.
  • Понад 15 700 кредитів було надано МСП на суму понад 4 мільярди леїв.
  • 16 млрд леїв - це кредити компаніям, а залишок валових кредитів на консолідованому рівні сягнув 35,3 млрд леїв.
  • Banca Transilvania продовжував підтримувати підприємців через програму SME Invest: за перші дев'ять місяців цього року він надав фінансування на суму 2,5 млрд левів.
  • У портфелі BT 5,8 мільйона карток, з яких понад 3 мільйони - це цифрові картки в додатках BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay та Garmin Pay.
  • Кількість телефонних платежів: +46% у 3 кварталі порівняно з аналогічним періодом 2022 року.
  • Кількість транзакцій за картками БТ: +23% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • ≈90% клієнтів користуються принаймні одним із додатків онлайн-банкінгу BT.

Інша фінансова інформація:

• Рентабельність власного капіталу покращилась порівняно з першими дев'ятьма місяцями минулого року до 25,79%;
  • Баланс резервів збільшився на 7,01% до 4,3 млрд леїв, порівняно з балансом на кінець 2022 року, коли він становив 4,02 млрд леїв;
  • Вартість ризику: 0,25%;
  • Операційна ефективність банку, розрахована з урахуванням річного впливу відрахувань до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: 45,79%;
  • Платоспроможність БТ: 22,94% з урахуванням прибутку;
  • Коефіцієнт непрацюючих кредитів, згідно з індикатором ЄБА: 2,22%.

Грошові дивіденди для понад 40 000 акціонерів

Після затвердження Загальними зборами акціонерів у вересні цього року, Banca Transilvania розподілив на початку цього місяця грошові дивіденди в розмірі 902,5 млн леїв з резервів прибутку за 2022 та 2021 роки.