BT укладає першу угоду з синтетичної сек'юритизації

27 червня 2024 року Час читання 6:00 хвилин

• Синтетична сек'юритизація коштує 2 млрд румів (близько 400 млн євро), і завдяки їй ЄІФ за підтримки ЄІБ знижує кредитний ризик для Banca Transilvania та дозволяє банку перенаправити капітал, виділений на сек'юритизований портфель.
  • Транзакція також передбачає зобов'язання Banca Transilvania надати МСП нове фінансування у розмірі 2,64 млрд. румів на реалізацію проектів сталого розвитку.
  • Сек'юритизація посилює її роль як інструменту, що полегшує перерозподіл капіталу для нових інвестицій, тим самим сприяючи створенню робочих місць і справедливому переходу до кліматичної нейтральності.

Група Європейського інвестиційного банку (Група ЄІБ), що складається з Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та Європейського інвестиційного фонду (ЄІФ), зміцнює свою довгострокову співпрацю з Банком Трансільванії (БТ), схваливши синтетичну сек'юритизацію та нові кредитні зобов'язання.

Це перша операція з сек'юритизації БТ і перша операція звивільнення капіталу між БТ та Групою ЄІБ. Угода має на меті вивільнити капітал, розподілений на портфель активів, що підлягають стандартизованому підходу, таким чином створюючи кредитний потенціал, який буде використаний для підтримки МСП та середніх компаній в Румунії. ЄІФ забезпечує захист траншу на суму понад 324 млн. румів, 50% з яких контргарантовано ЄІБ. ЄІФ також забезпечує захист траншу на суму понад 1,67 млрд. румів, 50% з яких контргарантовано ЄІБ. Структура сформована з портфеля мікро-, малих та середніх підприємств та корпоративних кредитів загальним залишком понад 2 млрд. румів.

"Я радий бачити новий проект у нашій співпраці з Групою ЄІБ, який прискорює доступ до фінансування для місцевих МСП, що є одним із стовпів румунської економіки.
На додаток до зміцнення фінансового потенціалу, ЄІБ надає досвід та найкращі практики, які допомагають нам ще ефективніше управляти капіталом."Омер Тетік, Керуючий директор, БТ

Згідно з угодою, BT зобов'язується надати понад 2,64 млрд румів нових кредитів МСП та середнім компаніям протягом трирічного періоду. Щонайменше 20% цього фінансування буде спрямовано на проекти, пов'язані з кліматичними діями та екологічною стійкістю, що підкреслює зобов'язання БТ та Групи ЄІБ підтримувати перехід до низьковуглецевої економіки.

"Ця транзакція з Banca Transilvania підкреслює наше прагнення підтримувати румунський бізнес, щоб він розвивався якнайкраще в такі складні часи.
Я радий, що Banca Transilvania поклалася на наш перевірений досвід у своїй першій транзакції з сек'юритизації, і що разом ми можемо створити нові можливості для зростання румунської економіки, використовуючи сек'юритизацію для сприяння стійким інвестиціям", -Марьют Фалькштедт, Головний виконавчий директор.ЄІФ

"Участь ЄІБ стане сигналом для інших міжнародних фінансових установ та сприятиме розвитку румунського ринку капіталу", -Іоанніс Цакіріс, віце-президент ЄІБ. ЄІБ.

Довідкова інформація

Про Європейський інвестиційнийбанк Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) - це довгострокова кредитна установа Європейського Союзу, що належить державам-членам. Проекти ЄІБ зміцнюють конкурентоспроможність, стимулюють інновації, сприяють сталому розвитку, зміцнюють соціальну та територіальну згуртованість і підтримують плавний і швидкий перехід до кліматичної нейтральності. Група ЄІБ, частиною якої є Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ), підписала фінансові зобов'язання на загальну суму 88 млрд євро для понад 900 проєктів у 2023 році. Очікується, що ці зобов'язання дозволять мобілізувати інвестиції на суму близько 320 млрд євро, що підтримає 400 000 компаній та 5,4 млн робочих місць. Усі проєкти, що фінансуються Групою ЄІБ, відповідають Паризькій кліматичній угоді. Група ЄІБ не фінансує інвестиційні проекти, пов'язані з викопним паливом. Ми перебуваємо на шляху до виконання нашого зобов'язання підтримати 1 трлн євро інвестицій у кліматичну та екологічну стійкість протягом десятиліття 2020-2030 років, як це було обіцяно в Кліматичній дорожній карті Банку. Понад половина щорічного фінансування Групи ЄІБ спрямовується на підтримку проєктів, які безпосередньо сприяють пом'якшенню наслідків зміни клімату, адаптації до них та створенню більш здорового довкілля. Близько половини фінансування ЄІБ в межах Європейського Союзу спрямовується в регіони згуртованості, де дохід на душу населення є нижчим.

Це підкреслює зобов'язання Банку сприяти інклюзивному зростанню та зближенню стандартів життя. Про Європейський інвестиційний фонд З2 травня 2024 року ЄІФ узгоджує свій логотип із сім'єю ЄС, тим самим посилюючи свою роль як ключового гравця ЄС. Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ) є частиною Групи Європейського інвестиційного банку. Його основна місія полягає у підтримці мікро-, малих та середніх підприємств (МСП) в Європі, допомагаючи їм отримати доступ до фінансування. ЄІФ розробляє та розвиває венчурний капітал та капітал зростання, гарантії та інструменти мікрофінансування, спеціально орієнтовані на цей сегмент ринку.

У цій ролі ЄІФ сприяє досягненню ключових цілей політики ЄС, таких як конкурентоспроможність та зростання, інновації та діджиталізація, соціальний вплив, навички та людський капітал, кліматичні дії та екологічна стійкість тощо. Про Banca Transilvania Banca Transilvania є найбільшим банком у Румунії та Південно-Східній Європі. Як універсальний банк, він охоплює всі клієнтські сегменти та бізнес-лінії у фінансовому секторі. Його частка на ринку становить понад 20%, він обслуговує 4,3 мільйона клієнтів, налічує понад 10 000 співробітників, пропонує рішення для онлайн-банкінгу та має 500 відділень у 180 населених пунктах. Вартість бренду Banca Transilvania досягла $686,5 млн, посівши 252 місце у рейтингу Brand Finance Banking Brand Finance 500 2024.